Bloembollen toernooi een prooi voor Joyce en Esmeralda!

Medailleregen in Anna Paulowna

Verslag van onze coach ter plaatse Niek Zijlstra

 

Op 28 april was het weer zover voor het jaarlijks terugkerende Bloembollentoernooi. Helaas door een tekort aan inschrijvingen werd het dit jaar georganiseerd in de dojo van JV de Uitkomst in Anna Paulowna. De dag begon met de twee judoka’s die sportschool Salomons vertegenwoordigde in de heren -15. Morris Burgio mocht het spits afbijten in de -55 kg. Hij klaarde de klus met een schouderworp en maakte daarna de actie af met een houdgreep. De tweede judoka was helaas een maatje te groot en moest het onderspit delven in een verwurging. Voor balen was geen tijd, want hij mocht vrijwel meteen weer de mat op en zoals het een sporter betaamd gooide hij de tweede partij in de prullenbak en won zijn derde partij met een ippon. Daarna werd het spannend. Hij moest namelijk de partij draaien die ging uitmaken of hij de halve finale in mocht. Van spanning was niks te merken en met een vakkundige ippon belandde hij in de halve finale. Deze halve finale was knokken maar hij kon er nog net een waza-ari uitpeuteren en vertrok met de winst naar de finale. Hierin moest hij echter weer tegen de judoka waar hij eerder tegen verloor. Ook nu weer bleek hij een maatje te groot, het resultaat; een welverdiende tweede plek.

 

Tegelijkertijd was Owen de Boorder aan de beurt in de -46kg . Zijn eerste partij en tweede partij won hij technisch met een houdgreep en een combinatie van een voorwaartse naar een achterwaartse techniek. Alle twee de acties werden gewaardeerd met een ippon. De derde partij was echter zwaar en door een misstap belandde hij op zijn zij en kreeg een waza-ari tegen. Hoewel hij de overige twee minuten de wedstrijd domineerde, kon hij die fout niet meer rechtzetten en verloor hij helaas zijn partij. Met de drang om te winnen ging hij zijn vierde partij in. Hij kon zich heer en meester noemen over deze partij en hij veegde zijn tegenstander met twee waza-ari’s de mat af. De halve finale ging minder goed en hij moest het onderspit delven voor een judoka met meer wedstrijdervaring. Het resultaat was een zeer verdiende gedeelde derde plek.

 

Na de heren was het tijd voor onze -15 meiden. Met wederom twee afgevaardigden begonnen wij het middagblok. Esmiralda Marijnissen mocht eerst. De judoka, met twee deelnames aan het NK -18 en -15 dit jaar, was heer en meester over de poule. Met veelzijdig judo, van een beenworp tot een offerworp en een heupworp tot een houdgreep, heeft zij alle partijen gewonnen. De laatste pot tegen een judoka uit de omgeving, werd nog heel spannend. Esmiralda won deze partij door het tactisch uit te judoën en daardoor haar voorsprong te behouden. Joyce Florusse was tegelijkertijd aan de beurt. De eerstejaars -15 in de -48 kg had een pool en hoefde niet te kruisen voor een halve finale en finale. De eerste partij won Joyce met een beenworp en maakte het af, met ijzersterk grondwerk, met een houdgreep. De tweede partij verliep hetzelfde, alleen scoorde zij hier een waza-ari door haar tegenstander buitenwaartse op te zwaaien met haar been. Ook in de derde partij was zij loeisterk op de grond. Haar tegenstander werd het slachtoffer van een derde houdgreep die dag en Joyce won haar partij met ippon. De twee kampioenen kunnen terugkijken op een gouden dag.

 

In het laatste blok waren Tim Treur (-60kg) en Victor Brouns (-81kg) aan de beurt. Voor Tim was het extra spannend, omdat dit voor hem het eerste toernooi was voor het verzamelen van de nodige 100 wedstrijdpunten voor zijn zwarte band. Hij mocht beginnen tegen een zeer vaardige judoka uit Amsterdam. Tim liet zich niet gek maken en scoorde halverwege de wedstrijd met een schouderworp. De stand bleef zo staan en hij kon zich gereedmaken voor de tweede partij, die hij wederom won. De derde partij was echter een titanenstrijd waarbij het nek aan nek ging. Met ieder een waza-ari op het bord en twee strafpunten voor de tegenstander ging Tim de Golden Score in. Daarin stond hij dominant te judoën en wierp zijn tegenstander na een slopende wedstrijd op zijn zij. De techniek werd echter gegeven aan de andere partij en met deze pech kon hij helaas niet in de halve finale komen. Voor Tim eindigde de dag in mineur. Hij heeft op dit toernooi veel potentie laten zien en hij is door dit toernooi, met 27 verdiende punten, wel een stap dichterbij de zwarte band en is daarmee een ervaring rijker.

 

Victor mocht opkomen in de -81 kilo. Hij had een zware poule met judoka’s die meer wedstrijdervaring hadden en sterker waren. In de eerste partij begon hij daarom ook huiverig. Zijn tegenstander maakte echter een misstap en struikelde. Victor maakte snel gebruik van deze kans en door vakkundig grondwerk kreeg hij zijn tegenstander in een houdgreep. Na een worsteling van 20 seconden kreeg hij de punt waarop hij hoopte, ippon!! De laatste twee potten vielen hem zwaar. Hij moest tegen judoka’s judoën die normaliter uitkomen op grote internationale toernooien. Toch heeft hij zich staande proberen te houden, maar dat mocht niet baten. Hij moest genoegen nemen met een mooie derde plek.